вторник, 21 април 2020 г.

Трабелси – от футбола до джихад


Случи се в Белгия. Или по-скоро трябваше да се случи, но навременната намеса на силите по сигурността го предотвратиха. Тунизиец, на име Низар Трабелси, фанатично планираше самоубийствен бомбен атентат във военната база Клайне-Брогел. Този анклав е основна точка на белгийска земя за американската авиация и се е превърнал в съоражение, добре известно с предполагаемо съхранение на ядрен материал.
Низар Трабелси като футболист...

Трабелси беше част от огромна терористична мрежа, създадена в Белгия първо от Ал-Кайда, а по-късно развита от Ислямска държава. Но той не беше като останалите емигранти. Това, което го правеше различен, е, че е дошъл в Европа, защото е футболист.
Роден на 2 юли 1970 г. в тунизийския пристанищен град Сфакс, Трабелси израства в скромно семейство, с почти никакви религиозни влияния и открива във футбола страстта, която никога не е имал към книгите. Качествата му и най-вече амбицията скоро привличат вниманието. Скоро Назир попада в юношеските формации на националния отбор. Скаут на Стандард Лиеж го забелязва и изпраща доклади до белгийския клуб. Не минава много време и пристига конкретна оферта. И играчът я приема без да мисли много, окуражен от чичо си, който години по-рано се е преместил в Дюселдорф. Трабелси се задържа едва една година в белгийския футбол. Оттам прави скока към Бундеслигата и по-специално към Фортуна Дюселдорф. Но в онзи момент животът му прави радикален обрат.
Трабелси загубва пътя, изкушен от парите. Слабостите му и особено алкохолът, кокаинът и сексът го превръщат в сравнително лесна мишена за внедряването му в мрежа на Ал-Кайда. По онова време, в средата на 90-те, терористичната организация, ръководена от Осама бин Ладен, расте в сенките и започва да изгражда гнезда в самото сърце на Европа. Ужасната приказка за терора и варварството едва започва да се пише.
Героят Низар Трабелси, трупащ в себе си агресия и гняв според психологическите профили, разработени по-късно в полицията, е тръгнал по нанадолнището. Увлечен от кокаина и насред саморазрушителна спирала, той се среща с Тарек Маарофи, също от тунизийски произход и първият белгиец, който е загубил гражданството си заради престъпно поведение. Това се случва през 2009 г.

Бундеслига и… Афганистан

Елитът на Германия вече не е мястото на Трабелси. От Фортуна той преминава във Вупертал, а след това се озова и в аматьорския Нойс. Заедно с приятеля си Мааруфи, пропадналият футболист започва пътуване, от което няма връщане. Първата спирка е джамията „Куатре Плъмс“ в Лондон. Там той чува за първи път и с много внимание двама имами, определени от ФБР и полицията като важна част от Ал-Кайда в Европа: йорданецът Абу Каатада и египтянинът Абу Хамза.
Но наставник на Трабелси не става някой от двамата, а алжирецът Джамел Бегал. В разговорите им постоянно присъства една дума: „Афганистан“. През 1998 г. следата на бившия играч в Германия е загубена. Знае се, че медресето в Мека е било негов дом повече от половин година. По онова време той вече е преминал границата на фанатизма и е сметнат за подходящ да се присъедини към талибаните в Афганистан.
При тях той се радикализира още повече, но едновременно с това се превръща в ключова фигура и във финансирането на терористичната организация чрез търговията с диаманти. През октомври 2000 г. Трабелси се завръща в Германия, но само за да съобщи на жена си, че ще живеят в страната, където всъщност животът му се развива вече, Афганистан. Както и че е решил да се превърне в мъченик на Аллах.
Безразличен към сълзите на жена си и с два фалшиви паспорта в джоба си, той я принуждава да заминат за Пакистан. Оттам преминават границата и се установяват в Джалалабад, афганистански град на 70 километра от пакистанската територия. Трабелси е горчиво изненадан от мизерията, която го заобикаля. Още по-решителен за отмъщение срещу Запада и „неговите кръстоносци“, той влиза в контакт с високата йерархия на Ал-Кайда. Чрез емисар на един от своите имами в Лондон, той се среща с Абу Зубедея, един от силните хора на Осама бин Ладен по онова време.
В резиденция, наричана „Къщата на мира“ в Джалалабад, Трабелси се вижда за първи път лично с Бин Ладен. Двамата пият заедно чай. Лидерът на Ал-Кайда и неговите думи за разпространението на радикален панислямизъм оказват силно влияние върху Низар. За изненада на Трабелси, Осама познава отлично неговата житейска траектория, включително и скромната му футболна кариера, сякаш погребана в забрава. Това е едно допълнително ласкателство за радикализирания Трабелси. Освен това са му е осигурен и всичко необходимо за по-добър живот в Джалалабад. „Той каза, че е като баща за мен. Ето защо го обичам“, признава по-късно Трабелси по време на разпитите.
След няколко срещи Бин Ладен най-накрая прави стъпката за активиране на Трабелси. Първата мисия е да участва в унищожаването на статуите на Бамийския Буда през март 2001 г., тъй като талибанският режим ги смята за идолопоклоннически. При подготовката, на Трабелси е прожектирано видео от бомбардировките в Газа и изображения на мюсюлмански жени, изнасилени от християни в различни азиатски държави. Тогава той се съгласява без никакви съмнения да извърши терористичния действия за Ал-Кайда, дори и това да означава да се откаже от живота си на мъченик. По онова време идеята за нападение на територията на САЩ все повече се разисква в „Къщата на мира“.
Мисията на Трабелси е да се завърне в Белгия като част от група от саудитци и йеменци с цел да разбие камион, натоварен с 950 кг експлозиви, във военната база Клайне-Брогел. Избраното време е на закуска, когато столовата е препълнена с войници. Но атаката така и не започва.
На 13 септември 2001 г., два дни след неочакваната атака срещу Световния търговски център в Ню Йорк, Назир Трабелси е задържан при мащабна полицейска операция в Белгия. Десетина души, свързани с 11 септември, попадат в ръцете на белгийските сили по сигурността. Назир Трабелси, който се озовава в затвора със строг режим „Форест“, вече е под наблюдение от европейските служби за сигурност, тъй като през юли 2001 г. менторът му Джамел Бегал е задържан в Дубай.
... и като терорист
Сред неговите признания, които включват заповедта на Бин Ладен да извърши самоубийствени атентати в Париж, се появява и името на тунизийското му протеже. След ареста си в областта Укле в Белгия, Трабелси признава връзката си с лидера на Ал-Кайда и получената от него заповед: да атакува и убие американски войници. На 30 септември 2003 г. той е осъден на 10 години затвор.

План за бягство

На 21 декември 2007 г. белгийската полиция арестува 14 души, обвинени в организиране на акция за бягството на Трабелси от затвора. Само година по-късно САЩ вече искат официално екстрадацията на бившия футболист. Междувременно в затвора при специален режим, Трабелси живее изолиран от останалите пандизчии, с които може да общува само чрез викове от килията си. Той го прави на арабски, така че надзирателите да не разбират съобщенията му. „Пускаше диск с молитви на арабски, между които се чуваха изстрели от оръдия и автомати „Калашников“. Надзирателите не искаха да се сблъскват с него, изпитваха страх“, признава бивш затворник пред белгийския вестник „Ла Либре“. През 2006 г. Трабелси вече е нападнал служител на затвора в Лантен. Конфликтният му характер е известен на всички.
На 3 октомври 2013 г., ден след като министърът на вътрешните работи на Белгия подписва извънсъдебно и поверително документи за екстрадация, Трабелси отлита за САЩ, където излежава доживотна присъда в затвор при специален режим в щата Вирджиния. Миналата година Назир започна правната си битка за свобода, като използва същия адвокат, който е защитавал Абделхамид Абаауд, мозъка на теорористичните атентати в Сен Дени в Париж. Жалбата срещу белгийската държава за екстрадирането му от другата страна на океана е отхвърлена на 17 декември от съда в Страсбург. Трабелси все още е зад решетките. От футбол… до дхихад.



Няма коментари:

Публикуване на коментар